Dihydropyranen

Geheel nieuwe klasse stollingsremmers

Aan de Virginia Commonwealth University is een nieuwe manier ontdekt om invloed uit te oefenen op enzymen die betrokken zijn bij de vorming van klonten in het bloed. Deze bloedproppen kunnen leiden tot trombose en afhankelijk van de plaats waar ze voorkomen tot een longembolie, hart- of herseninfarct.

Het gaat om gesulfateerde DHP’s (dihydropyranen), complexe organische moleculen. Het is in staat aan thrombine te binden, het enzym dat bij de stolling van bloed betrokken is en ook al het doel is van de huidige stollingsremmers.

De DHP’s zijn totaal anders dan de huidige stollingsremmers waardoor averechtse effecten, die deze laatste bij sommige patiënten veroorzaken, wellicht uitgesloten kunnen worden. Eerst wordt nog onderzocht welk specifiek gedeelte of welke gedeeltes van de nieuwe moleculen verantwoordelijk zijn voor het antistollingseffect.

Omdat de DHP’s waarschijnlijk goedkoop te maken zijn, minder bijwerkingen hebben en bijdragen aan een korter verblijf van patiënten in ziekenhuizen kunnen ze veel kosten besparen.

Bron: Virginia Commonwealth University

Onderwerpen