Supramoleculaire logische schakeling moet nanobot besturen

Uit 17 identieke 2,3,5,6-tetramethyl-1-4-benzochinonmoleculen (ook bekend als durochinon, afgekort DRQ) kun je een processor bouwen die 16 logische instructies tegelijk kan uitvoeren. Dat claimen Anirban Bandyopadhyay en Somobrata Acharya (International Center for Young Scientists, Tsukuba, Japan) deze week in PNAS. Ze beweren hiermee de basis te hebben gelegd voor een besturingssysteem op maat voor nano-robotjes.

Het idee is dat elk DRQ-molecuul een logische machine is die vier logische instructies kan genereren. Daarbij nemen de methylgroepen verschillende standen aan.

De processor bestaat uit één centraal molecuul op een goudoppervlak, waar de andere 16 als een ring omheen gaan zitten. Het geheel wordt door H-bruggen bij elkaar gehouden.

Geef je het centrale molecuul een zetje met een scanning tunneling microscope (STM), dan blijken de andere 16 mee te bewegen. In welke stand ze terecht komen, hangt af van hun positie in de ring.

Of het principe praktisch toepasbaar is of alleen maar een fraai opgediend stukje Spielerei, moet nog even worden afgewacht.

bron: BBC News

Onderwerpen