Nieuw geneesmiddel creëert marathonmuizen

Duursporters die binnenkort een marathon of triatlon gaat doen, doen er goed aan het onderzoek aan Columbia universiteit in New York in de gaten te houden. Fysiologen aan deze universiteit werken aan een geneesmiddel dat voorkomt dat calcium spiercellen in lekt. Bij muizen zorgt dat al voor een flinke verbetering in uithoudingsvermogen.

Bij langdurige sporten komt er calcium in spiercellen terecht, waardoor die spieren niet meer goed kunnen aanspannen en ze vermoeid raken. Het geneesmiddel S107 blokkeert de ryanodinereceptor 1, die vooral op skeletspiercellen voorkomt en de instroom van calcium reguleert.

De onderzoekers testen het middel bij muizen die ze drie weken lang twee uur per dag lieten rondzwemmen. Muizen die het geneesmiddel kregen deden het veel beter in deze langdurige fitnesstesten, melden de onderzoekers in PNAS.

Het middel S107 is in eerste instantie bedoeld voor mensen die spiervermoeidheid hebben door een chronische ziekte. Maar uiteraard zal een bepaald slag atleten ook reikhalzend uitkijken naar dit middel, meldt Don Catlin, directeur van het Olympische drugtestlab in Los Angeles. “De introductie van analysemethoden kan een paar jaar achterlopen op de doping die wordt gebruikt”, vertelt Catlin. Lang genoeg dus om een paar gouden medailles te winnen.

Bron: Nature News

Onderwerpen