Anheuser-Busch accepteert InBev-bod toch

Anheuser-Busch, de brouwer van Budweiser-bier, laat zich toch vrijwillig opslokken door de Belgisch-Braziliaanse branchegenoot InBev. Zondagavond besloten de Amerikanen hun verzet te staken nadat de brouwers van Jupiler en Hoegaarden hun bod hadden verhoogd van 65 naar 70 dollar per aandeel. Daarmee kost de overname ongeveer 52 miljard dollar.

Als de aandeelhouders en de kartelpolitie niet dwars gaan liggen, ontstaat zo het grootste brouwconcern ter wereld met een brouwcapaciteit van 46 miljard liter bier per jaar. De naam wordt Anheuser-Busch InBev, maar om het te vieren heeft InBev zichzelf alvast getrakteerd op de domeinnaam globalbeerleader.com.

Het bericht komt als een verrassing. Eerder verzette de raad van bestuur zich met hand en tand tegen de overname, gesteund door veel landgenoten die vonden dat een Amerikaans icoon als Budweiser in buitenlandse handen mocht vallen.

Het alternatief was echter dat InBev met een vijandig bod bod zou komen. Door vrijwillig overstag te gaan heeft de raad van bestuur van Anheuser-Busch zichzelf een maandenlang gevecht bespaard. Bovendien krijgen ceo August Busch IV en een van zijn mededirecteuren nu een zetel in de raad van bestuur van InBev, dat tevens heeft beloofd alle Amerikaanse brouwerijen open te houden.

bron: InBev, Associated Press, De Standaard e.v.a.

Onderwerpen