Grandioze mislukking dreigt voor accijnsplan overheid

Een poging van de Belgische federale regering om het bijmengen van biodiesel te bevorderen, blijkt geen groot succes. Van de 286 miljoen liter die tussen 1 november 2006 en 30 september 2007 tegen lage accijns mocht worden bijgemengd, blijkt maar 72,8 miljoen lter te zijn opgebruikt. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders moeten bekennen nadat er in het parlement vragen over waren gesteld.

Reynders heeft geen idee waarom het plan dreigt te mislukken. Tot 2013 wil hij blijven doorgaan met het fiscaal bevoordelen van Belgische producenten van biodiesel en bio-ethanol.

De oliemaatschappijen, die de biodiesel door hun eigen aardolieproducten moeten mengen, hebben eerder wel een paar redenen genoemd. De menginstallaties waren nog niet klaar, er is onvoldoende biodiesel leverbaar en (waarschijnlijk de belangrijkste reden) zelfs met de lage accijns is het bijmengen economisch niet aantrekkelijk.

En volgens de biobrandstofproducenten is er maar één maatregel die helpt, namelijk het bijmengen gewoon verplicht stellen.

bron: De Standaard

Onderwerpen