Ayurvedische medicijnen liggen zwaar op de maag

Van de ayurvedische geneesmiddelpreparaten, die in de VS via internet worden verkocht, bevat 21 procent een detecteerbare hoeveelheid lood, kwik en/of arseen. Die hoeveelheden zitten altijd boven een of andere norm en soms zelfs vér daarboven, zo melden Amerikaanse onderzoekers in het Journal of the American Medical Association.

Uitschieter was een ‘Ekangvir Ras’-preparaat dat per gram 25.950 microgram lood en 20.800 microgram kwik bleek te bevatten.

Voor het metaalgehalte blijkt het niet significant uit te maken of de preparaten in India of in de VS zijn geproduceerd. En ook niet of er op het doosje iets over ‘good manufacturing practice’ wordt vermeld.

Wel maakt het uit of de medicijnen volgens de ‘rasa shastra’-principes zijn gemaakt. Die leer propageert het combineren van kruiden, mineralen en metalen, en lijkt een verhoogd metaalgehalte aan te moedigen.

Volgens Indiase alternatieve genezers wordt rasa shastra al duizenden jaren toegepast zonder dat er ongelukken gebeuren. Maar de auteurs van de JAMA-publicatie denken dat de diagnose 'chronische metaalvergiftiging' misschien gewoon over het hoofd wordt gezien.

Bovendien maakt internet het mogelijk om de medicijnen in te slaan zonder dat er een ayurvedische geneesheer aan te pas komt, met alle risico’s op een overdosis van dien.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen