Sensor identificeert pathogenen binnen drie minuten

In de VS is een biosensor op de markt gebracht die zeer kleine hoeveelheden van 24 verschillende pathogenen, waaronder antrax, pokkenvirus en pestbacillen, kan detecteren én binnen drie minuten kan identificeren. Er wordt al over gedacht om zulke apparaten in gebouwen en metrostations op te hangen teneinde alarm te slaan bij bioterreur.

De technologie is de afgelopen tien jaar ontwikkeld door onderzoeker Todd Rider van het MIT. Hij berust op een array van B-cellen uit het menselijk immuunsysteem. Elke celkweek in de array is voorzien van antilichamen die gevoelig zijn voor voor één bacterie of virus. Bovendien ziten er bioluminsecente moleculen bij die licht gaan geven wanneer de calciumconcentratie oploopt. En dat laatste gebeurt wanneer de antilichamen iets opvangen en zorgen dat de calciumkanalen van de cellen worden opengezet.

Todd heeft deze techniek de naam Cellular Analysis and Notification of Antigen Risks and Yields meegegeven, afgekort CANARY. Het voordeel van de B-cellen is dat ze gevoeliger zijn én sneller reageren dan een immunoassay of een analysetechniek op PCR-basis.

Innovative Biosensors uit Rockville, Maryland, heeft er nu een licentie op genomen en een systeem aan toegevoegd om luchtmonsters te nemen. Het resultaat is ongeveer 30 bij 30 bij 30 centimeter, weegt 17 kilo, en wordt verkocht onder de naam BioFlash.

bron: MIT

Onderwerpen