Obama wil beperkingen Bush meteen terugdraaien

De kans is groot dat Amerikaanse onderzoekers binnenkort weer onderzoek naar embryonale stamcellen mogen doen met federaal geld. President elect Barack Obama wil een streep door de beperkingen halen zodra hij in het Witte Huis zit, zo heeft zijn ‘transition chief’ John Podesta laten doorschemeren.

De restricties werden in 2001 door president Bush persoonlijk ingesteld, uit religieuze overwegingen. Belangrijk argument was dat het toelaten van het doden van embryo’s voor onderzoek teveel ging lijken op het toelaten van abortus. Sindsdien moet embryonaal stamcelonderzoek in de VS óf door particulieren óf door de afzonderlijke staten worden betaald.

Obama kijkt anders aan tegen deze materie. Volgens hem is het stamcelonderzoek essentieel bij het zoeken naar middelen tegen bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

En aangezien Bush zijn restricties heeft opgelegd via een ‘executive order’, buiten de volksvertegenwoordiging om, kan Obama ze ook net zo gemakkelijk weer intrekken. Achteraf kan het Congres wel ingrijpen, maar de kans dat dat gebeurt is in dit geval verwaarloosbaar.

Overigens ligt er volgens de krant Washington Post een lijstje van zo’n 200 executive orders die in aanmerking komen voor revisie. Het betreft onder meer de toestemming om naar olie te boren in natuurgebieden in de staat Utah. Ook zou de staat Californië alsnog toestemming krijgen om de energieverbruiksnormen voor auto’s extra aa te scherpen.

bron: BBC News, Associated Press


Onderwerpen