Bijbehorende receptor voor orexine gevonden

Onderzoekers van UT Southwestern Medical Center in Dallas hebben de receptor gevonden die muizen slank houdt, ook al eten ze ongezond. De receptor bindt het hormoon orexine, dat ook mensen vatbaarder maakt voor het ‘afslankhormoon’ leptine. Dikke mensen hebben genoeg leptine in hun bloed, maar hun lichaam reageert daar niet op.

Een orexineboost zou dus een middel tegen obesitas kunnen opleveren. Tot nu toe was echter nog niet bekend hoe orexine precies werkt. Op korte termijn ga je meer van het hormoon eten, maar op lange termijn verlies je er juist gewicht van.

De onderzoekers hebben nu ontdekt dat de orexine-2-receptor voor het afslankeffect zorgt, melden zij deze week in Cell Metabolism. Muizen waarbij de orexine-1-receptor was uitgeschakeld en toch orexine kregen, verbrandden hun ongezonde voedsel 20 procent sneller dan normale muizen. Bovendien hadden de muizen geen last van slaapstoornissen, waar orexine ook voor kan zorgen.

Een orexinepil of -pleister voor mensen zit er voorlopig nog niet in. De muizen kregen het hormoon direct in de hersenen ingespoten, omdat het de bloed-hersenbarrière nauwelijks kan passeren.

Bron: University of Texas

Onderwerpen