Een geslaagde, interactieve expositie in Tabloo maakt radioactiviteit begrijpelijk voor het publiek.

Hoe gaan we om met radioactief afval? Met dat vraagstuk ging Tabloo, het bezoekerscentrum in het Vlaamse Dessel, aan de slag. En, daarnaast, hoe houden we de herinnering daaraan levend? Want naast Tabloo komt binnenkort een bergingsinstallatie die gedurende 300 jaar radioactief afval zal opslaan. Een boeiende missie dus, die Tabloo op interactieve en creatieve wijze volbrengt.

De naam Tabloo is daar al een mooi voorbeeld van. ‘Tabloo’ staat voor de tafel waarrond we met z’n allen, wetenschappers en burgers, over deze onderwerpen kunnen discussiëren. Dat merk je al nog voor je binnenkomt. Het gebouw zelf is een grote betonnen tafel (zie hieronder). Aan de binnenkant vind je een restaurant, vergaderruimtes en een theaterzaal. Vanaf een panoramisch dak kun je zien waar de berging precies komt. En zo start de route door de expositie.

Ik voel me weer een kind wanneer ik elk blokje omdraai

Deze interactieve tentoonstelling bestaat uit twee ruimtes, die op hun beurt zijn onderverdeeld in kleine kamertjes. De ene geeft je de basisinformatie. Wat is radioactiviteit, waar komt het vandaan en hoe wordt het afval opgeslagen? De andere zoomt in op de activiteiten van SCK CEN, de buren van Tabloo.

Gewapend met een audiogids betreed ik die eerste ruimte. Bij elk standje scan je een symbool en vervolgens krijg je de keuze tussen de basis- of de uitgebreide uitleg. Mijn aandacht wordt meteen getrokken door de 3D-voorstelling van de nuclidenkaart. Het lijken wel ijspegels. Ik voel me weer een kind wanneer ik elk blokje van de tabel van Mendelejev omdraai om een toepassing te onthullen. Of je het nu snapt of niet: hier kijk je je ogen uit. Ik sla het hoekje om en kom terecht in wat lijkt op een wachtruimte voor een rollercoaster. In een projectie sjezen de radioactieve vaten door de kamer om uit te leggen hoe dat afval precies wordt verwerkt. Helaas, er wacht me geen pretparkattractie in de volgende ruimte. Hoewel… helemaal op het einde van Expoo 1 neem ik een lift die tot 225 meter onder de grond vlamt naar Hades, het onderzoekscentrum dat werkt op geologische berging. Virtueel weliswaar, maar dankzij de trillingen en de windmachines voelt het allemaal heel echt.

Tabloo weet aartsmoeilijke wetenschap op een interactieve en vooral ook leuke manier te presenteren. Aanrader voor een uitstap met het hele gezin! 

Tabloo Gevel1_0

Tabloo

Tabloo, Gravenstraat 3, 2480 Dessel (B)

Geopend zondag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 (zaterdag gesloten)

Toegang €0-8, reserveren via tabloo.com