Ons leven en onze toekomst worden meer en meer bepaald door nieuwe digitale mogelijkheden.

De verschillende sprekers op de Kekulé-avond van 9 november toonden één en al enthousiasme voor een Menselijk Artificiële Intelligentie. Prof. Bart De Moor (KU Leuven) en dr. Sabine Demey (Flanders AI Research Program) verklaarden dat Vlaanderen bij de wereldtop hoort wat betreft onderzoek naar AI. We geven samen elk jaar heel veel uit aan dit onderzoek, maar zien ook dat de vruchten binnen handbereik zijn. Het Flanders AI Research Program coördineert zo’n 350 onderzoekers verspreid over een tiental research centra. Het aantal projecten is bijna onoverzichtelijk, al gaf Demey wel een mooie samenvatting. 

Uw dokter gebruikt waarschijnlijk reeds heel wat AI elementen. Uw energiebevoorrading wordt door AI gestuurd, chatboxen geven u AI antwoorden, zelfsturende wagens lijken in aantocht. Maar ondanks de doorgedreven AI, kunnen ze (nog) heel gemakkelijk op een dwaalspoor gebracht worden. 

Prof. Peter Hellinckx (UAntwerpen) gaf uitgebreid aan waar het ID-lab, een samenwerking van de Universiteit Antwerpen en imec, voor staat: een honderdtal onderzoekers die met Distributed Intelligence en Wireless Networking nieuwe toepassingen ontwikkelen. 

Is alles rozengeur en maneschijn? De zoekopdrachten op uw computer lijken tamelijk objectief en moreel gezien neutraal. Of misschien toch niet helemaal?  

Prof. Katleen Gabriels (Maastricht University) stelde enkele pertinente vragen op moralistisch vlak en gaf aan dat je de technologie in se niet neutraal kan gebruiken. Een ethische aanpak en benadering door onderzoekers, maar ook door gebruikers, is voortdurend nodig. 

De Moor, Demey, Hellinckx en Gabriels wisten hun publiek meer dan twee uur te boeien over dit technologisch AI-geweld. 

De vele intense gesprekken gedurende de netwerkingsreceptie, aangeboden door Evonik, maakten duidelijk dat hierover nog heel veel te zeggen valt. De bedrijven Aloxy en Skyebase toonden enkele praktische toepassingen, en gaven tegelijkertijd evidentie dat we op dit vlak nog heel veel kunnen verwachten.  

https://www.uantwerpen.be/nl/evenementen/kekule/ 

Onderwerpen