Kekulé XX

Beeld: Eline Biscop

Tijdens de derde Kekulé-avond over “The Quest for Energy” werden de ongeveer 220 deelnemers geconfronteerd met een thema waaraan ongeveer iedereen ziet dat er een echte transitie bezig is.

De avond werd voorgezeten door Ir. Marc Van Breda, Vicepresident BASF. Hij is volop betrokken bij de energie- en klimaataanpak binnen BASF. Ideaal geplaatst om de avond in goede banen te leiden.

Als eerste spreker gaf dr. Marleen Ramakers, Sustainable Transition Expert aan de Port of Antwerp-Bruges een duidelijk overzicht waar de havens zoal voor staan, wat op dit ogenblik reeds gerealiseerd is en wat zoal in de pipeline zit. Een massa aan initiatieven, alle met hetzelfde einddoel voor ogen: een klimaat neutrale haven tegen 2050. Het moet kunnen!

Kekulé XX-2

Beeld: Eline Biscop

Daarna gaf Ir. Gerrit Jan Schaeffer, General manager van Energyville een ‘charcoal sketch’ van waar we, wat energie betreft, met zijn allen naar toe moeten tegen 2050. Basis is een zeer ver doorgedreven elektrificatie. Duidelijk is ook dat de grote interactie tussen mobiliteit, wonen, verschillende industriële sectoren … significante veranderingen zal eisen in de energiedistributie.

Als derde bracht ir. Gert Van Cauwenbergh, project manager bij Elia, een mooi overzicht van een groot concreet project om onze ‘energievraag’ te counteren. De opbouw van het energie-eiland “Princes Elisabeth” in de Noordzee. Het is een in alle opzichten een verrassend en uitdagend project. En er komt nog heel wat bij kijken voor alles volledig operationeel zal zijn.

De drie sprekers maakten overduidelijk dat er op het vlak van energie een echte transitie volop bezig is. Er gebeurt heel veel, maar er zijn nog ontzettend veel inspanningen nodig.

De avond werd afgerond met een netwerkingsreceptie, aangeboden door Evonik.

Kekulé XX-1

Beeld: Eline Biscop

Denis Comeyne, voorzitter Kekulé-cyclus

Foto’s: Eline Biscop, zie de volledige fotocollectie hier.