“Wat te doen met een miljoen? Daarvoor zou ik in de zomervakantie extra practicum willen organiseren voor internationale studenten. Tijdens mijn eigen studie heb ik gemerkt dat met name Aziatische studenten erg sterk zijn in theorie, maar vaak hebben ze nog nooit een PCR gedaan of een gelletje gegoten.

Het zou dus handig zijn als internationale studenten vóór het practicum een soort pre-practicum krijgen, waarin alle basisvaardigheden aan bod komen. Zo beginnen zij goed voorbereid aan het echte werk en zitten ze op hetzelfde niveau als hun Nederlandse jaargenoten.

Bij veel practica moeten we nu allemaal bij het begin aanvangen, en doen we veel langer over basistechnieken, zoals een verdunningsreeks maken of een gel gieten. En toen we een eigen onderzoek moesten bedenken, wilden de internationale studenten veel te veel doen. Ze hadden namelijk geen idee hoeveel tijd een analyse in de praktijk kost.

CULTUREN

Ik merk ook dat veel Nederlandse studenten liever niet willen samenwerken met de buitenlandse studenten, omdat ze wat langzamer zijn. Dat terwijl we juist zoveel van elkaar kunnen leren. Vaak kunnen buitenlandse studenten helpen met moeilijke theorie, omdat ze die weer op een andere manier uitleggen.

Bovendien leer je meer over de wereld als je met mensen uit andere culturen in aanraking komt. Tijdens mijn eigen reizen door Europa heb ik geleerd dat omgangsvormen overal verschillend zijn. Het is goed als je op zo’n manier in een ander land in het diepe wordt gegooid. Daardoor besefte ik dat dingen die ik dagelijks doe ook anders kunnen.”

Marieke Buffing

2005-2008 bachelor biotechnologie, Wageningen Universiteit

2005-heden actief in verschillende commissies van Codon (Axie, Integrase, Almanakcie, Pubcie)

2006-2007 secretaris studievereniging Codon

2007 voorzitter studievereniging Codon

2008 bacheloronderzoek aan de Universiteit van Leipzig

2008-heden master biotechnologie, specialisatie cellulair/moleculair en bioprocestechnologie, Wageningen Universiteit

Bron: C2W Life Sciences 2, 7 februari 2009

Onderwerpen