Er zijn vergevorderde plannen voor een gas-to-liquidsfabriek in Lake Charles, in de Amerikaanse staat Louisiana. Hij moet aardgas gaan omzetten in 4 miljoen ton hoogwaardige vloeibare transportbrandstoffen per jaar, via het Fischer-Tropschproces. Het Zuid-Afrikaanse olieconcern Sasol is bezig met het technische ontwerp, zo laat het weten in een persbericht.

Het wordt de eerste GTL-fabriek in de Verenigde Staten. Het project is ingegeven door de grootschalige schaliegaswinning, die in de VS voor een overschot aan aardgas en een extreme daling van de gasprijs heeft gezorgd.

Het is echter niet de eerste GTL-fabriek van Sasol: dat bedrijf heeft tientallen jaren ervaring met de productie van benzine uit steenkool, en nam de afgelopen jaren in Qatar ook al een mega-GTL-complex in gebruik dat diesel maakt uit aardgas.

De investering wordt geschat op 11 tot 14 miljard dollar, waarmee het meteen de grootste investering in de geschiedenis van Louisiana wordt. Daar komt nog 5 tot 7 miljard bij voor een kraker die jaarlijks 1,5 miljoen ton etheen moet gaan produceren, en fabrieken die daar dan weer polyetheen en andere producten van maken. Als grondstof dient ethaan waarvan ze in de VS kennelijk ook meer dan voldoende hebben.

Het complex zou in de jaren 2017-2019 klaar moeten zijn, waarna het werk zal bieden aan minstens 1.200 mensen. Voor de bouw zijn tijdelijk 7.000 mensen nodig.

Sasol heeft ook plannen voor een GTL-complex in Canada, maar die investering moet nu wachten tot het project in Louisiana klaar is.

bron: Sasol

Onderwerpen