LED’s, ofwel Light Emitting Diodes, bevatten te veel schadelijke stoffen volgens Californische milieustandaarden. En dat terwijl ze eigenlijk bekend staan als milieu-vriendelijke stralers omdat ze energiezuinig en kwikvrij zijn, zo meldden onderzoekers van University of California (Davis).

Voor de studie, gepubliceerd in Environmental Science and Technology, werden negen verschillende LED’s verpulverd en met een zuur vermengd. Met behulp van een massaspectrometer werd vervolgens gemeten hoeveel zware metalen er in het zuur waren getrokken.

 

Het resultaat: slechts de gele LED’s met een lage intensiteit kwamen ongeschonden door alle milieukeuringen. Maar zeven andere LED-lichtjes hadden een te hoge concentratie koper, lood, nikkel of zilver volgens de strenge Californische regels, en de rode LED’s met lage intensiteit bevatten zelfs te veel lood volgens de mildere Amerikaanse federale standaard.

 

LED-verlichting wordt al jaren toegepast in de consumentenelektronica als spannings- of signaalindicator en als infraroodzender in afstandsbedieningen. De laatste jaren worden ze ook veel gebruikt in platte beeldschermen voor laptops, tv’s en populaire I-pads. Ook worden er steeds meer LED-lampen gebruikt om de straten te verlichten.

 

Hoofdonderzoeker Julie Schoenung waarschuwt dat met de toename van LEDverlichting in de wereld, te veel zware metalen in het milieu terecht komen. Zij verzoekt LED-lampfabrikanten om deze zware metalen, indien mogelijk, uit het ontwerp van de LED-lamp te laten. Als dit niet lukt, moeten de LEDjes in ieder geval geschikt gemaakt worden voor recycling en de groene recycle-sticker verdienen.

 

Bron: Environmental Science and Technology

Onderwerpen