De grote brand begin dit jaar in Moerdijk is wellicht ontstaan doordat een medewerker van Chemie-Pack een pomp wilde ontdooien met een gasbrander. De 45-jarige medewerker van het bedrijf heeft bekend dat hij de brand veroorzaakt heeft.

Het gerucht dat het zo is gegaan ging al langer rond, maar de bekentenis is nieuws.

De ervaren medewerker moet op die januarimiddag een harsachtige vloeistof overpompen van de ene naar de andere opslagtank. Met een pneumatische pomp, waarmee hij de vloeistof wil overpompen, blijkt vervolgens niet te werken. De medewerker besluit zodoende de pomp te ontdooien met een gasbrander die vervolgens vlam vat. Kort hierna begeeft een volle vloeistoftank het en vatten de vloeistoffen hieruit ook vlam, waarna al snel het hele middenterrein van het Moerdijkse bedrijf in brand staat.

Na een half jaar zwijgen heeft de medewerker toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de brand. In ruil voor zijn bekentenis vervolgt het Openbaar Ministerie hem niet. De directeur, de manager veiligheid en de productieleider van Chemie-Pack moeten 9 december voor de rechter verschijnen en worden vervolgd voor brandstichting en overtreding van de milieuwetten. Waarom het OM de leidinggevenden wèl wil vervolgen wordt vrijdag bekend gemaakt.

De brand in Moerdijk kreeg afgelopen jaar veel aandacht en was een van de grootste chemiebranden in Nederland. De totale schade bedraagt tientallen miljoenen. Het grootste deel moet door het Rijk en de provincie Noord-Brabant bekostigd worden.

Onderwerpen