Aan de concentratie van drie eiwitten in iemands bloed kun je zien of hij een bacteriële of een virale infectie onder de leden heeft. En dus of je wel of geen antibiotica moet geven, stellen onderzoekers van het UMC Utrecht in The Lancet Infectious Diseases.


Het ‘ImmunoXpert’-assay is lang niet de eerste poging in die richting. Maar het zou wél de eerste test kunnen zijn die goed genoeg is om te worden toegelaten voor algemeen gebruik, al is nog niet duidelijk wanneer het zo ver is.

Samen met het Israëlische bedrijf MeMed, dat al jaren werkt aan de test, hebben Louis Bont en collega’s hem uitgeprobeerd op 577 Nederlandse en Israëlische kinderen in de leeftijd van 2 maanden tot 5 jaar, met onduidelijke ontstekingen van de onderste luchtwegen of onverklaarbare koorts in het algemeen. Daarbij vergeleken ze de testresultaten telkens met de diagnoses van drie ervaren kinderartsen.

Er kwam een ‘negatief voorspellende waarde’ van 98 % uit, wat in dit geval wil zeggen dat de test vrijwel nooit adviseert vooralsnog géén antibiotica te geven terwijl het volgens de artsen wel zou moeten. De kans dat hij wel voor antibiotica kiest terwijl het niet hoeft is een stuk groter. Maar in elk geval kun je onnodig antibioticagebruik er behoorlijk mee verminderen, en dat is precies waar de test voor bedoeld is.

Om de test af te nemen heb je alleen een paar druppels bloed nodig. De analyse duurt nu nog een uur of vier maar in het Radio 1-journaal verklaarde Bont dat het op termijn ook binnen een kwartier moet kunnen.

Getest wordt overigens op de eiwitten tumour necrosis factor-related apoptosis-inducing ligand (TRAIL), interferon gamma induced protein-10 (IP-10), en C-reactive protein (CRP). Hoe de Israëli’s daar precies aan zijn gekomen, blijft onduidelijk.

bron: MeMed, NPO, The Lancet Infectious Diseases