Lage concentratie biocide maakt bacteriën resistent

Biociden, veelgebruikte ontsmettingsmiddelen in ziekenhuizen, kunnen in lage concentraties leiden tot multiresistente bacteriën. Dit ontdekten wetenschappers uit Detroit die hun onderzoek deze maand publiceerden in Microbiology.

De bacterie Staphylococcus aureus maakt onder druk van biocide extra pompjes in de celwand aan. Deze membraaneiwitten pompen actief biocide de cel uit waardoor de bacterie kan overleven. Dezelfde pompjes kunnen ook verschillende antibiotica zoals acriflavine en ethidiumbromide uit de cel verwijderen.

Biociden worden onder andere gebruikt om medische apparaten en de huid voor een operatie te ontsmetten. De onderzoekers denken dat herhaalde blootstelling aan lage concentraties biocide heeft bijgedragen aan de vorming van ziekenhuisbacteriën.

Het effect vindt alleen plaats bij lage concentraties biocide. Bij hogere concentraties gaat de bacterie gewoon dood. Om alle bacteriën te doden moet men een hoge concentratie biocide gebruiken of chemicaliën die de werking van pompjes tegengaan toevoegen aan ontsmettingsmiddelen.

Bron: Society for General Microbiology, BBC News

Onderwerpen