Uit los te bestellen onderdelen kun je een bruikbare Ramanmicroscoop in elkaar knutselen voor nog geen tiende van de prijs van een commercieel model. Zo komt deze techniek binnen bereik van zowat elke biomoleculair lab, claimen Duitse en Servische onderzoekers die de bouwbeschrijving zojuist publiceerden in het tijdschrift Biomedical Spectroscopy and Imaging.

Met hun eigengebouwde microscoop hebben ze al alvleesklierkankercellen en T-lymfocyten in beeld gebracht, waarbij ze onder meer de concentratieverhoudingen tussen lipiden, eiwitten en DNA wisten te meten.

Zo’n Ramanmicroscoop is een combinatie van een optische microscoop en een Ramanspectrometer. De laatste jaren komen er steeds meer aanbieders van dergelijke apparaten. Je kunt er een oppervlak mee uitvergroten, bijvoorbeeld een levende cel, en tegelijk de chemische samenstelling in kaart brengen. De cel wordt daarbij niet beschadigd, dus je kunt bijvoorbeeld volgen hoe hij reageert op een extern toegediend medicijn.

Nadeel is alleen dat je voor een nieuw exemplaar moet denken aan een bedrag met zes cijfers, wat voor veel universitaire laboratoria iets te begrotelijk is.

Jürgen Popp en collega’s van het Leibniz-instituut voor fotonica in Jena en de universiteit van Belgrado hebben nu bij een aantal Duitse en Amerikaanse leveranciers de onderdelen bij elkaar gesprokkeld die je voor zo’n Ramanmicroscoop nodig hebt, waaronder CCD-en CMOS-camerachips, een infraroodlaser, een spectrograaf, een assortiment lenzen, splitters en spiegels, en een bos glasvezelkabel. Ze schatten dat je voor € 10.000 klaar bent.

Met behulp van CAD-software pasten ze vervolgens de componenten aan elkaar, waarbij ze op zijn minst de indruk wekken dat het niet zo moeilijk is. Zeker niet wanneer je een beetje ervaring hebt met optische experimenten.

Bijkomend voordeel van het doe-het-zelven is dat je zelf kunt bepalen of je je monster van boven, van onder of van opzij wilt bekijken.

bron: IOS Press