In Leiden vond op 2 september de ‘Ware Opening van het Academisch Jaar’ plaats. Universiteitspersoneel voerde actie tegen de bezuinigingen en herverdeling van geld in het hoger onderwijs.

Op 2 september werd bij alle universiteiten in Nederland het nieuwe academisch jaar geopend. In Leiden was daarbij de minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, aanwezig. Parallel aan de officiële opening vond in Leiden ook de ‘Ware Opening van het Academisch Jaar’ plaats. Er kwamen ruim duizend wetenschappers, studenten en universiteitsmedewerkers af op de protestbijeenkomst. Ze kwamen in actie om te laten zien dat er investeringen en veranderingen nodig zijn.

De ‘Ware Opening van het Academisch Jaar’ werd georganiseerd door WOinActie, een landelijke beweging van studenten en universiteitsmedewerkers, in samenwerking met de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Vakbond voor de Wetenschap (VAWO). Universiteitspersoneel is ontevreden over het financieringsplan van Van Engelshoven. Aanwezigen - herkenbaar aan een opgespeld rood vierkantje - hadden voornamelijk kritiek op de verschuivingen van geld tussen verschillende wetenschapsdisciplines, waarbij bèta en techniek meer ontvangen, ten koste van medische, alfa- en gamma-wetenschappen.