Een nieuwe microscopische techniek kan de beweging van ongeveer honderd gebonden deeltjes in 3D volgen.

Een groep onderzoekers van Arizona State University ontwikkelde een methode om met surface plasmon resonance microscopy (SPRM) de bewegingen van aan een oppervlak gekoppelde deeltjes te volgen. Hun beeldtechniek volgt de beweging van ongeveer honderd gekoppelde deeltjes tegelijkertijd in 3D met een axiale precisie op sub-nanometerschaal en een laterale precisie van enkele nanometers bij een tijdsresolutie van enkele milliseconden. Hiermee kunnen ze de dynamica van enkele moleculen verbonden aan de deeltjes bestuderen, staat in ACS Sensors.

De onderzoekers demonstreren de mogelijkheden van de techniek aan de hand van een modelsysteem bestaande uit een goudoppervlak waar ze korte DNA-moleculen (16 nm) aan koppelden . Ze bekeken de interactie tussen DNA en het eiwit DNA helicase en bepaalden hieruit de afwikkelsnelheid en de rotatiehoek van de helicase. Daarnaast toonden ze in een tweede modelsysteem aan dat je specifieke en niet-specifieke binding van een antilichaam van elkaar kunt onderscheiden door de bewegingsdynamiek te analyseren.

Ze verwachten dat hun 3D tracking techniek bij kan dragen aan het begrijpen van moleculaire dynamica en interacties op molecuulniveau.