Gen-tabak voor betaalbare microbicideproductie

Een genetisch gemodificeerde versie van de tabak-achtige plant Nicotiana benthamiana is in staat om redelijke hoeveelheden griffithsine (GRFT) aan te maken. Dit eiwit remt de infectie van gezonde cellen door het hiv-virus af. Het zou de basis kunnen vormen voor een vaginale anti-aidsgel die betaalbaar is voor vrouwen in ontwikkelingslanden en die nog werkt ook, zo melden Britse en Amerikaanse onderzoekers deze week op de website van PNAS.

GRFT is oorspronkelijk afkomstig uit rode algen. Het lijkt zichzelf te binden aan het oppervlak van virus, waardoor dat niet meer in een cel kan dringen. Maar verder dan in-vitrostudies in het lab is het nooit gekomen omdat de productie veel te duur was. Terwijl een microbicide-gel maar heel weinig mag kosten wanneer je wilt dat hij aanslaat bij de beoogde doelgroep.

Vandaar dat de tot nu toe uitgeprobeerde gels allemaal microbiciden bevatten die niet op een eiwit zijn gebaseerd. Tot nu toe valt de werking daarvan echter heel erg tegen.

Eerdere gingen om planten dusdanig te modificeren dat ze microbiciden produceerden, gaven onvoldoende resultaat. Het lijkt nu voor het eerst wél te zijn gelukt. Een kas met een oppervlak van 460 vierkante meter leverde tot nu toe meer dan 60 gram GRFT op, naar schatting genoeg voor een miljoen porties gel.

De volgende stap is om die gel ook écht klinisch te gaan testen. Als het lukt wil Intrucept Biomedicine uit Owensboro, Kentucky, het spul gaan commercialiseren.

bron: naturenews

Onderwerpen