Als je oxytocine binnen krijgt voor je gaat drinken, gaan je motorische vaardigheden minder achteruit. Tenminste, zolang de concentratie ethanol in je lichaam niet te hoog wordt, melden onderzoekers van The Rockefeller University in PNAS.

Oxytocine is een hormoon dat betrokken is bij onder andere het moedergevoel en de liefde. Nu hebben Iain McGregor en zijn collega’s ook aangetoond dat het hormoon invloed heeft op het bedwelmende effect van ethanol. Oxytocine zorgt er namelijk voor dat ethanol niet aan de zogenaamde GABAA receptoren kan binden.

De GABAA receptoren reguleren het centrale zenuwstelsel. Wetenschappers noemen ze ook wel ‘één-glas-wijn’ receptoren, omdat ze al reageren bij lage concentraties alcohol. Ethanol maakt ze extra actief en dit zorgt er voor dat je bewegingen minder gecoördineerd zijn. Bij ratten blijkt een injectie van oxytocine dit proces tegen te houden. De verschillende motorische testen kunnen ze zo goed uitvoeren, behalve bij een dosis ethanol hoger dan 1,5 gram per kilo rat.

De werking van oxytocine is uniek. Het antidiuretisch hormoon heeft namelijk niet hetzelfde effect op de GABAA receptoren, terwijl het maar twee aminozuren verschilt van oxytocine. De onderzoekers denken daarom dat deze isoleucine- en leucine-bouwstenen cruciaal zijn om ethanol te binden. Hoe dit mechanistisch precies werkt zijn ze nu aan het onderzoeken.