In Boston heeft een onderzoeksgroep van het Children’s Hospital wederom bewijs gevonden voor de beschermde eigenschappen van omega-3-vetzuren. Deze vetzuren, die vooral veel in vette vis te vinden zijn, blijken retinopathie te kunnen voorkomen. Retinopathie is een veelvoorkomende oogafwijking bij diabetespatiënten.

Bij patiënten met retinopathie lekken de bloedvaten van het netvlies waardoor men blind wordt. Het Amerikaanse onderzoeksteam publiceerde vandaag de resultaten in Science Translational Medicine waaruit blijkt dat omega-3-vetzuren ervoor zorgen dat de groei van afwijkende bloedvaten geremd wordt en dat ze de groei van normale bloedvaten bevorderen.

 

Ook is bevestigd dat COX-enzymen omega-3 niet afbreken. Laatstgenoemde feit is belangrijk, aangezien COX-enzymen de basis vormen voor veel geneesmiddelen die wereldwijd door miljoenen worden geslikt, zoals aspirine of NSAID’s. Vooral voor diabetespatiënten is dit belangrijk, aangezien zij vaak ook langdurig aspirine gebruiken tegen eventuele hartkwalen.


De huidige retinopathiebehandeling vindt vaak plaats met anti-VEGF-therapie. Wanneer de omega-3-suppletie daadwerkelijk gebruikt kan worden bij patiënten met diabetische retinopathie, zou dit jaarlijks enkele duizenden euro’s per patiënt per jaar kunnen schelen.

 

bron: Science Translational Medicine

Onderwerpen