Een onderzoeksteam van de Mayo Clinic in Florida laat vandaag in Cancer Research zien dat het gen NPTX2 versterkt tot expressie komt in bij niercelkanker. Een vorm van kanker die niet gevoelig is voor radio- en chemotherapie.

Het gen is geen onbekende, het is betrokken bij de ontwikkeling en groei van de hersenen. Het eiwit van NPTX2 is essentieel voor de vorming van synapsen. Waardoor het gen echter ook actief tot expressie komt bij niercelkanker is voor de onderzoekers nog een raadsel. In nieren zonder niercelkanker komt het gen namelijk helemaal niet tot expressie.


Volgens medeauteur Derek Radisky was alleen het idee dat dit gen een rol zou kunnen spelen in deze vorm van kanker al vreemd. Het team kwam het gen op het spoor door een receptor - GluR4 - die het aantrof bij de niercelkankercellen. Van deze receptor was bekend dat het NPTX2-eiwit dit als doel heeft in de hersenen.

In de niercelkankercellen komt het NPTX2-eiwit tot overexpressie, waarna deze cellen de eiwitten uitscheidt. NPTX2 zorgt er vervolgens voor dat meerdere GluR4-eiwitten samen een kanaal vormen. Dit kanaal laat calcium in verhoogde mate de cel binnen. Verhoogde calciumconcentraties triggeren vervolgens verschillende vormen van signaaltransductie die onder andere de celdeling in gang zet. Wanneer je de GluR4-kanalen blokkeert, sterven de cellen. In dit laatste ziet het onderzoeksteam een mogelijkheid voor een therapie.

Tot nog toe is dit overigens het eerste gen waarvan bekend is dat het tot overexpressie komt bij een vorm van kanker. De Amerikanen willen nu ook onderzoeken of het gen bij andere vormen van kanker ook actief is en ze werken daarnaast aan een NPXT2-biomarkertest en hopen ze een medicijn te kunnen ontwikkelen dat NPTX2 kan inhiberen.

Bron: Cancer Research

Onderwerpen