In de VS is een goedkope teststrip bedacht die aangeeft of een schaap binnenkort gaat ovuleren. Handig wanneer je gericht wilt fokken via kunstmatige inseminatie, melden de uitvinders in Analytical Chemistry.

De test reageert op luteïniserend hormoon. Bekend is dat 12 uur voor de ovulatie de concentratie van dit hormoon in het bloed sterk oploopt. Met de huidige apparatuur is die concentratie gemakkelijk genoeg te meten, alleen kan de gemiddelde schapenboer die apparatuur niet betalen.

Een bedrijfje genaamd Nanoparticle Biochem denkt de nieuwe test te kunnen leveren voor 2 dollar per stuk. Daarvoor krijg je een teststrookje van nitrocellulose, waaraan antilichamen geadsorbeerd zijn die selectief aan luteïniserend hormoon binden. En een flesje met een suspensie van nanogouddeeltjes, gecoat met een korte peptidesequentie uit dat hormoon. De antilichamen binden daar ook aan, maar lang niet zo stevig als aan het echte spul.

Het idee is dat je een bloedmonster mengt met het reagens, en het strookje in de mix doopt. Is. in het bloed luteïniserend hormoon aanwezig, dan zal dat als eerste aan de antilichamen binden. Is het hormoon er niet, dan worden via de nep-peptidesequentie de gouddeeltjes gebonden. Dat laatste geeft een rode verkleuring.

Volgens de onderzoekers is 50 ppm luteïniserend hormoon in hte bloed voldoende om het strookje niet rood te laten worden. Dat zou net genoeg moeten zijn om een aanstaande ovulatie te verwachten, waarbij 60 à 70 ppm de norm is.

De hele testprocedure kost ongeveer een uur. Het blijft natuurlijk wel de vraag of het praktisch is om schapen een paar keer per dag bloed te moeten afnemen tot ‘het’ zo ver is.

bron: C&EN

Onderwerpen