Overdracht van het hiv-virus is mogelijk te voorkomen met een synthetisch molecuul dat zich nog enthousiaster aan immuuncellen bindt. Een ontwerp is zojuist door Macromolecular Rapid Communications online gezet.

De Britse en Ierse materiaalwetenschappers, die het hebben bedacht, zijn van plan om er een vaginale gel of een glijmiddel voor condooms van te maken. Ze hopen dat het de kans op hiv-besmetting een stuk kleiner maakt, en dat je hetzelfde principe ook kunt gebruiken tegen andere soa’s.

Het molecuul is een glycopolypeptide, dus een eiwitketen met aangehechte suikers. De onderzoekers hebben net zo lang gespeeld met de samenstelling tot ze iets hadden dat zich multivalent (dus op een aantal plekken tegelijk) bindt aan DC-SIGN, een lectine op het oppervlak van de dendritische cellen van het immuunsysteem.

Het gp120-manteleiwit van het hiv-virus gebruikt eveneens DC-SIGN als eerste aangrijpingspunt. Als het synthetische glycopolypeptide er eerder is, en bovendien in de meerderheid, komt dat virus er niet meer tussen.

Het is bepaald niet de eerste hiv-remmende gel. Zie bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier. Er zijn zelfs wel eens klinische tests mee gedaan, die helaas slecht afliepen. Het idee om diet het virus zelf maar de immuuncellen te blokkeren is echter vrij origineel. De tijd zal moeten leren of déze onderzoeksgroep eindelijk de echte heilige graal te pakken heeft.

bron: Queen Mary University of London

Onderwerpen