Om het Aardse microbioom en de invloed daarvan op de planeet en haar eukaryoten in kaart te brengen is een wereldwijde samenwerking nodig. Zeg maar een Intenational Microbiome Initiative (IMI), stelt een internationaal trio deze week in Nature.

Nicole Dubilier (Max-Planck-Institute für marine Mikrobiologie, Bremen), Margaret McFall-Ngai (University of Hawaii) en Liping Zhao (Jiao Tong University, Shanghai) reageren daarmee op een Amerikaans plan voor een landelijk Unified Microbiome Initiative (UMI). Dát plan is eveneens ondertekend door McFall, samen met zestien andere onderzoekers uit de VS. Het komt voort uit overleg dat onder meer werd gesponsord door de Kavli-stichting en de afdeling wetenschapsbeleid van het Witte Huis. Het zou een dag later verschijnen in Science maar uiteindelijk zijn beide plannen woensdagavond tegelijk online gezet.

Beide plannen komen op hetzelfde neer. Er zijn enorm veel micro-organismen, ze hebben een enorme invloed, er komen steeds meer technieken beschikbaar om ze te bestuderen (denk aan chemische analyse en DNA-sequencing, dataverwerking en computersimulaties) dus er ligt een gigantische rijstebrijberg aan onderzoekswerk te wachten. En dan is het niet efficiënt als het wordt aangepakt door allerlei kleine onderzoeksinitiatiefjes die lekker langs elkaar heen werken.

Het verschil is dat het IMI iets ambitieuzer is en de wereld niet wil laten ophouden bij de buitengrenzen van de VS.

Het andere verschil is dat het UMI alleen de nationale Amerikaanse geldschieters bij elkaar hoeft te krijgen om het plan werkelijkheid te laten worden, terwijl het IMI wereldwijd nationale instanties (inclusief NWO) zo ver moet zien te krijgen dat ze internationale plannen gaan sponsoren en niet alleen hun eigen nationale beleid.

Overigens komen ze geen van beiden met concrete plannen.

bron: Nature, Science