Chemische neefjes van DNA schakelen huntintinegen uit

Drie soorten kleine moleculen blokkeren de CAG-repeats in het DNA van patiënten met de ziekte van Huntington, een erfelijke hersenziekte, die tot nu toe nog niet te genezen is.

De CAG-repeats zorgen voor het fout gevouwen eiwit huntintine, dat bestaat uit een reeks glutamaten. Dit eiwit veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel. Meer repeats betekent dat de ziekte eerder de kop op steekt en sneller verloopt.

Onderzoekers van de University of Texas probeerden in celkweken drie soorten verbindingen uit: peptide nucleïnezuur (PNA), waarbij de basen vastzitten een glycine-backbone, de RNA-achtige verbinding locked nucleïnezuur (LNA) en short interfering RNA’s (si RNA). Sommige verbindingen remden tot 100 procent van het gemuteerde eiwit, vooral als er veel CAG-repeats aanwezig waren.

Sommige stoffen remden echter ook het normale gen zonder CAG-repeats, wat uiteraard niet handig is, schrijven de onderzoekers deze week in Nature Biotechnology.


Na verder chemische tweaken gaan de onderzoekers verder in proefdieren. Deze studies moeten uitwijzen hoeveel blokkering er nodig is om de symptomen van de ziekte uit te stellen of zelfs te voorkomen.

Bron: UT Southwestern Medical Center/ Nature Biotechnology

Onderwerpen