Amerikaanse onderzoekers hebben huidcellen van een witte neushoorn hergeprogrammeerd tot stamcellen. Ze hopen zo ooit het uitsterven van de soort te kunnen terugdraaien, melden ze in Nature Methods.

Dat uitsterven lijkt nu nog onvermijdelijk: op de noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is in het verleden zo intensief gejaagd dat er, voor zover bekend, wereldwijd nog maar 7 exemplaren in leven zijn. Ze zitten allemaal achter een hek en ze vertikken het al 11 jaar collectief om nog voor nageslacht te zorgen.

Het is nu dus gelukt om fibroblasten van de jongste van deze 7 te herprogrammeren tot pluripotente stamcellen, op ongeveer dezelfde manier als dat eerder met menselijke huidcellen is gelukt. Het koste wel de nodige moeite: kennelijk werkt herprogrammeren bij elke diersoort een beetje anders.

De stamcellen zullen worden ingevroren, in de hoop dat het ooit lukt om ze om te zetten in eicellen en zaadcellen waar je reageerbuis-neushoornbaby’s uit kunt creëren. Dat zou kansrijker moeten zijn dan klonen.

De onderzoekers hebben hetzelfde kunstje ook uitgehaald met de dril (Mandrillus leucophaeus), een West-Afrikaanse aap die eveneens met uitsterven wordt bedreigd. Er zijn plannen om het met nog eens 10 diersoorten te proberen.

bron: BBC News

 

Onderwerpen