Stuifmeelresten leiden politie naar de vervalser

Xu Qiang, een distributeur van vervalste artemisininepillen in de Zuid-Chinese provincie Yunnan, is in de kraag gevat dankzij analyse van stuifmeelresten in de pillen. Dat meldt een internationale groep onderzoekers deze week in PLoS Medicine.

Artemisinine, of liever de werkzame stof artesunaat, is een van de meeste effectieve medicijnen tegen malaria. In Zuidoost-Azië bestaat echter een levendige handel in artesunaatpillen die óf maar een fractie van de juiste dosering bevatten óf helemaal nep zijn. Gevolg is dat er onnodig mensen sterven aan malaria, dat de bevolking het vertrouwen in de pillen verliest en dat de malariaparasiet de kans krijgt om resistentie tegen artesunaat op te bouwen.

Met hulp van Guilin Pharmaceuticals, een Chinese producent van échte pillen, verzamelde een groep wetenschappers 391 artesunaatpillen in Vietnam, Cambodja, Laos en Birma. Van de pillen in een Guilin-verpakking bleek 61 procent nep. Met massaspectrometrie werd er een fantastische collectie ingrediënten in aangetoond die er niet in thuishoorden, variërend van paracetamol en erythromycine tot benzeen, chloroform en safrool, een precursor van XTC.

Als vulstof zat er echter ook calciet in de pillen met een mix van isotopen, die alleen wordt aangetroffen in bepaalde mijnen op de grens van China en Vietnam. En er werden stuifmeelkorrels in aangetroffen, afkomstig van typisch Zuid-Chinese planten.

De onderzoekers gaven hun bevindingen door aan Interpol. Het spoor bleek duidelijk genoeg om de distributeur en vier medeplichtigen in de kraag te vatten. De fabrikant van de pillen is helaas nog niet opgepakt.

bron: naturenews, New York Times

Onderwerpen