Stanford-onderzoekers werken aan een snelle bloedtest die het verschil ziet tussen bacteriële en virale infecties. En die dus aangeeft of iemand wel of nnit aan de antbiotica moet, schrijven ze in Science Translational Medicine.

De test doet geen moeite om de verantwoordelijke bacteriën of virussen op te sporen, maar kijkt puur naar de activiteit van genen die met het immuunsysteem te maken hebben.

Eerdere pogingen in die richting deden vermoeden dat je hierbij onhandig veel genen moet meenemen. Maar Timothy Sweeney en collega’s claimen nu dat je aan zeven stuks al genoeg hebt. Aan de hand van dat setje, en een bijpassend computeralgoritme, konden ze bij een dertigtal patiëntencohorten, waarvan voldoende gegevens beschikbaar waren, redelijk betrouwbaar vaststellen of het om een bacterie of een virus ging.

De test is minder betrouwbaar wanneer de ontstekingsverschijnselen ergens anders door worden veroorzaakt. Vandaar dat Sweeney hem probeert te combineren met zijn eerder gepubliceerde ‘Sepsis MetaScore’ (SMS). Sepsis oftewel bloedvergiftiging is een bacteriële infectie die het immuunsysteem op hol doet slaan, maar dat laatste kan ook gebeuren wanneer er helemaal geen bacterie of virus aanwezig is. De verschijnselen zijn hetzelfde maar de behandelmethodes zijn totaal verschillend, en je moet als arts snel beslissen omdat anders de patiënt al dood is. SMS neemt die beslissing op basis van elf genen, die niet in bovengenoemd steje van zeven zitten.

Echt betrouwbaar is de combinatie van tests nog niet, en de doorlooptijd van vier tot zes uur is voor veel patiënten nog veel te lang. Maar het zou al een verbetering zijn ten opzichte van de huidige praktijk waarbij artsen vaak meteen maar antibiotica voorschrijven voor de zekerheid, wat lijnrecht in gaat tegen het wereldwijde streven om het antibioticagebruik te verminderen.

bron: Stanford