Het bewijs is geleverd: herpesvirus verstoort het transport van amyloid precursor eiwit (APP) wat mogelijk leidt tot plaquevorming in hersenweefsel, zo stellen onderzoekers van University of New Mexico, Brown University en House Ear Institute. Eerder constateerden doktoren al een verband tussen het Herpes Simplex virus type 1 (HSV1) en het risico op het ontwikkelen van alzheimer. Het bewijs op celniveau van deze relatie ontbrak tot nu toe.

Bekend is dat alzheimer ontstaat doordat er in de zenuwcellen iets misgaat met het transport van het eiwit APP. Hierdoor belandt APP niet op de juiste plek en wordt het afgebroken. Het afbraakproduct beta amyloid stapelt zich op in de zenuwcel en leidt tot de formatie van plaque in het brein van de alzheimerpatiënt.

 

Het Herpes Simplex virus type 1 (HSV-1) houdt zich in een slaapstand schuil in de celkern van diezelfde zenuwcellen. Eenmaal geactiveerd komt het virus uit de nucleus en reist het door het cytoplasma van de zenuwcel naar buiten waar het epitheelcellen in de huid infecteert, vernietigd en de bekende koortslip veroorzaakt. Het vermoeden bestond dat HSV-1 gebruik maakt van hetzelfde transportsysteem als APP, en zo het transport van APP ontregelt en plaqueformatie stimuleert.

 

Voor de studie, gepubliceerd in PloS One, werden epitheelcellen geïnfecteerd met een fluorescent gemarkeerde herpesvirus. Door APP ook te labelen kon men, met behulp zien of beide een interactie aangaan in de cellen. Ook werd er gekeken of HSV1 het transport van APP beïnvloedt.

 

He resultaat: HSV-1 bevindt zich samen met APP in dezelfde transportblaasjes en reist dus samen met het eiwit door het cytoplasma; het transport van APP is langzamer in HSV-1-geïnfecteerde cellen, en APP wordt in geïnfecteerde cellen vaak naar de verkeerde plekken vervoerd.

 

Met dit resultaat is het dus niet meer de vraag of HSV-1 betrokken is bij cognitieve achteruitgang, maar meer hoe, aldus hoofdonderzoeker Elaine Bearer. De volgende stap is om te kijken of anti-virale middelen zoals het bekende Zovirax effect hebben op die achteruitgang. De onderzoekers raden in ieder geval aan om een koortslip zo snel mogelijk te bestrijden. Op die manier minimaliseer je de reistijd van HSV-1 in de cellen.

 

Bron: Plos One

Onderwerpen