Nieuwe nanovector voor in vivo medicijntransport.

Onderzoekers aan de Washington University in St. Louis, hebben een nanovector gemaakt die voornamelijk uit goud bestaat. Hij transporteert medicijnen binnen het lichaam naar de plaats van bestemming en levert ze vervolgens netjes af. Dit meldde het team in Nature Materials.

Het zogenaamde ‘nanokooitje’ is omgeven met gouddeeltjes en hol aan de binnenkant. Je kunt er dus van alles in stoppen. De wanden zijn bovendien poreus en afgedekt met het polymeer N-isopropylacrylamide.

Wanneer het gouden kooitje is gearriveerd kan het met een bijna infra-rode lichtstraal worden geopend zodat de medicijnen eruit kunnen. Eerst gaan de gouddeeltjes resoneren bij de specifieke golflengte. Er ontstaat warmte waardoor de polymeermoleculen samentrekken en de poriën komen vrij te liggen.

De golflengte en de temperatuur waarmee dit hele proces in gang wordt gezet zijn variabel. De golflengte is zodanig aangepast dat het menselijk weefsel er transparant voor is, en de temperatuur waarbij de kooitjes openen is zodanig gekozen dat het niet te warm en niet te koud is om omliggende cellen aan te tasten. Deze karakteristieken maken de gouden vector uniek en geschikt voor in vivo toepassingen.

Onderwerpen