Met de start van het nieuwe seizoen van Game of Thrones is het tijd voor wat minder serieuze chemie. De Amerikaanse chemievereniging ACS behandelt in haar videoserie ‘Reactions’ een chemische vraag achter deze televisieserie: Hoe zit ‘Valyriaans staal’ eigenlijk in elkaar?

De zwaarden in de mythische wereld Westeros zijn gemaakt van Valyriaans staal. Dit staal is sterk, licht, scherp en als klap op de vuurpijl ook nog hitte-resistent, omdat ze zijn gesmeed met drakenvuur. Het zwaard is donker van kleur en heeft grijze rimpelpatronen.

Volgens Ryan Consell, materiaaldeskundige, kan dit geen gewoon staal zijn. Om zo’n scherp blad te maken moet het staal namelijk erg hard zijn, maar deze hardheid zorgt ook dat het blad snel kapot kan gaan. Volgens Consell heeft verenstaal deze eigenschappen, dit is een legering met 0,6 % koolstof en enkele procenten silicium en mangaan.

Verenstaal kan echter geen extreme hitte weerstaan. Aan de lucht gekoeld industrieel staal kan dit wel, maar de kans dat je in die tijden koolstof, vanadium, nikkel, molybdeen, mangaan, chroom en ijzer bij elkaar kon krijgen is niet erg groot. Bovendien is staal in vrijwel elke vorm erg zwaar en bovendien niet zwart.

Het staal dat het meest in de buurt komt is damaststaal, een Indisch materiaal uit de middeleeuwen, maar de precieze compositie van dit materiaal is niet bekend. Consell stelt daarom voor dat het materiaal wellicht bestaat uit een metaalmatrix-composiet. Een mix van een titanium matrix met siliciumcarbide heeft alle gewenste eigenschappen, en met een licht onregelmatige matrix krijgt het ook nog de grijze rimpelpatronen. Helaas zijn deze materialen erg lastig te maken en kunnen ze alleen met de nieuwste technologische apparaten worden behandeld. Waarschijnlijk zijn de zwaarden dan toch echt gemaakt met magie.

Onderwerpen