In de ledenvergadering van maandag 23 mei is scheikundige prof.dr. Floris Rutjes (1966) benoemd tot voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV).

Rutjes, al sinds 2014 vice-voorzitter van het bestuur, volgt dr.ir. Kees de Gooijer op, die de functie sinds 2014 bekleedde. Hij toont zich vereerd met de functie. ‘Ik ga me volledig inzetten voor deze verantwoordelijke en uitdagende functie’, laat hij weten via een persbericht van de KNCV.

Rutjes is sinds 1999 hoogleraar synthetische organische chemie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en in die functie verschillende malen onderscheiden voor zijn wetenschappelijke werk en zijn ondernemingszin. Zo ontving hij de KNCV Gouden Medaille voor het ontwikkelen van duurzame synthesemethoden voor het maken van kleine, biologisch relevante moleculen (2002), en benoemde het Innovatieplatform hem tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland (2008). Ook is hij sinds 2014 bestuurslid van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie voor Nieuwe Chemische Innovaties (TKI NCI).

‘De kracht van de KNCV ligt onder meer in het feit dat het een onafhankelijke chemische vereniging is, met leden die in de volle breedte onderdeel uitmaken van de maatschappij’, zegt Rutjes. ‘Door gezamenlijk op te trekken kunnen we de chemie in Nederland sterker maken.’