Japanse onderzoekers hebben muizenstamcellen in een petrischaaltje omgevormd tot eicellen en die laten uitgroeien tot nieuwe muizen. Voor mensen is hun kweekmethode nog niet helemaal geschikt maar dat komt nog wel, suggereren Katsuhiko Hayashi en collega’s in Nature.

Normaal gesproken ontwikkelen die eicellen uit primordiale kiemcellen (PGC’s), die bij muizen ontstaan als het embryo een dag of zes oud is. Eerder was het de Japanners al gelukt om embryonale of volwassen muizenstamcellen te laten uitgroeien tot PGC-achtige cellen (PGCLC’s). Maar voor de verdere ontwikkeling moesten ze die nog implanteren in een eierstok van een vrouwtjesmuis.

Wat ze nu in feite hebben gedaan, is een celkweekje maken dat voldoende lijkt op een eierstok om de PCGLC’s te foppen. Als basis dienen échte eierstokcellen, en dat is de voornaamste reden dat het bij mensen lastig wordt.

In deze zogeheten reconstituted ovaries (door de auteurs afgekort tot rOvaries) kun je de PCGLC’s binnen een paar weken opkweken tot rijpe eicellen. Het proces valt uiteen in drie etappes: drie dagen differentiatie, elf dagen groeien (op een ander voedingsmedium) en minstens één dag rijpen.

De auteurs hebben 316 van die rijpe eicellen bevrucht met muizensperma en die in de baarmoeder van ándere muizen geplaatst. Uiteindelijk kwamen zo elf muisjes ter wereld. Hun placenta’s (de rode stipjes op de foto) waren wat groter dan normaal maar zelf leken ze kerngezond. Vijf van hen hebben inmiddels zelf kinderen.

Het slagingspercentage suggereert wel dat de procedure nog verre van perfect is. Maar het wachten is vooral op een recept om stamcellen te herprogrammeren tot eierstokcellen.

bron: Nature