Geld voor overname creatief bij elkaar geschraapt

De geplande overname van het Amerikaanse fijnchemieconcern Rohm & Haas door landgenoot Dow Chemical kan alsnog doorgaan. Dankzij een akkoord met de grootste aandeelhouders hoeft Dow een paar miljard minder te lenen om de transactie te betalen, zo blijkt uit een persbericht dat maandagavond laat uitging.

Om nóg minder te hoeven lenen probeert Dow bovendien haar belang van 45 procent in de Total-raffinaderij in Vlissingen-Oost te verkopen. Aan wie, is nog niet duidelijk.

De overname van Rohm & Haas, ter waarde van 15 miljard dollar, was al in de zomer van 2008 afgesproken. Doww wilde zo zichzelf transformeren van bulk- naar fijnchemieconcern, om minder conjunctuurgevoelig te worden. De transactie zou voor de helft worden betaald door de verkoop van een belang van 50 procent in Dows polyolefinenproductie aan een Koeweitse staatsoliemaatschappij.

Vervolgens kwam Dow echter in financiële problemen, deels vanwege de kredietcrisis maar vooral omdat de deal met de Koeweiti op het allerlaatste moment niet doorging.

Dow beweerde de overname niet meer te kunnen betalen zonder bankroet te gaan, waarop Rohm & Haas naar de rechter stapte. Mede onder druk van die rechter is nu een overeenkomst gesloten waarbij de twee grootste aandeelhouders, Paulson& Co. en de familie Haas, genoegen nemen met betaling in preferente aandelen Dow. Dat scheelt Dow 2,5 miljard dollar in contanten. Bovendien hebben de Haasjes beloofd dat ze nog eens voor 500 miljoen dollar aan Dow-aandelen zullen kopen als het nodig is.

Behalve het Total-aandeel zal Dow nog enkele activiteiten in Zuidoost-Azië te koopzetten, en de Rohm & Haas-dochter Morton Salt zo snel mogelijk doorverkopen. En het te behalen synsergievoordeel wordt opgeschroefd van 910 miljoe naar 1,3 miljard dollar, wat wil zeggen dat er bij Rohm & Haas 3500 extra banen verdwijnen.

bron: Dow, Associated Press

Onderwerpen