Met CRISPR-Cas9 kun je eukaryote cellen voorzien van een kunstmatige signaalroute die tumorgroei detecteert en volautomatisch onderdrukt. Bij muizen werkt het al, schrijven Chinese onderzoekers in Nature Methods.

Hun methode komt er op neer dat je het gids-RNA, dat bij CRISPR de DNA-doelsequentie opzoekt, uitbreidt met een zogeheten riboswitch die reageert op een specifiek signaalmolecuul. Zolang dat molecuul niet aanwezig is, wordt het gids-RNA afgedekt door een complementaire RNA-streng en kan daardoor zijn doel-DNA niet binden. Is dat molecuul er wel, dan gaat CRISPR los. In dit geval knipt het geen gen kapot, maar regelt het de expressie van dat gen.

Zowel aan- als uitzetten is mogelijk, en de Chinezen hebben in cellijnen al diverse Booleaanse schakelingen zoals AND-, NAND-, OR- en NOR-poorten in elkaar gezet.

Ze hebben ook al laten zien dat je zo een signaal, dat normaal gesproken de groei van tumoren bevordert, kunt gebruiken om twee genen aan te zetten die de tumorgroei juist onderdrukken of die een mechanisme voor gecontroleerde celdood (apoptose) in werking zetten.

Dat laatste hebben ze uitgetest met muizen die eerst tumorcellen geïnjecteerd kregen, en een paar dagen later zo’n CRISPR-setje op een los plasmide. De tumoren bleven daarna veel kleiner dan je zou verwachten.

In hoeverre dit een behandelmethode voor menselijke tumoren kan opleveren, is nog niet duidelijk.

bron: Nature Methods