Onder leiding van Siemens gaat een consortium uit industrie en wetenschap oplossingen zoeken voor het hergebruik van elektromotoren. Het doel van project MORE (Motor Recycling) is om zoveel mogelijk zeldzame aardmetalen te kunnen hergebruiken.

Voor compacte en lichte synchrone elektromotoren zijn magneten met een gehalte van circa dertig procent zeldzame aardmetalen nodig, zo rekent Siemens voor. Omdat de vraag naar zeldzame aardmetalen naar verwachting de komende jaren alleen maar zal stijgen en omdat China nagenoeg een monopolie bezit op de levering van deze aardmetalen, moet er volgens het consortium naar alternatieven gezocht worden.

‘De partners in project MORE proberen een industrieel bruikbare oplossing te vinden over de gehele breedte van de waardeketen, vanaf het ontwerp en de fabricage van de motoren via de retrologistieke verwerking van gebruikte motoren, tot aan het hergebruik in voertuigen’, aldus Siemens. Zo bestudeert het consortium onder meer de opbrengsten van de demontage van magneten uit gebruikte motoren, de reparatie en vervolgens het hergebruik van motoren of onderdelen hiervan en het hergebruik van de magneetmaterialen en zeldzame aardmetalen door terugwinning uit voorgesorteerd versnipperd materiaal.

Hiernaast zal het consortium ook onderzoek doen naar concepten voor een voor hergebruik geschikt motorontwerp en duurzaamheidsanalyses en modellen voor materiaalkringlopen.

Het consortium wordt gesteund door het Duitse ministerie voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van de onderzoeksprojecten worden in 2014 verwacht.

Onderwerpen