Voortaan kun je je stevia-zoetstoffen laten aanmaken door gemodificeerde E.coli, in plaats dat je ze uit planten wint. Het Amerikaanse bedrijf Manus Biosynthesis heeft er octrooi op aangevraagd, meldt Chemical & Engineering News.

Het grote voordeel zou moeten zijn dat je de optimale zoetstof kunt kiezen uit het repertoire van de steviaplant. Manus Bio mikt met name op rebaudioside M, een variant die door planten maar in heel kleine hoeveelheden wordt aangemaakt maar die beter schijnt te smaken dan de hoofdproducten stevioside en rebaudioside A. Met name de bittere nasmaak, waar sommige consumenten over klagen, zou bij rebaudioside M moeten uitblijven.

Al die zoetstoffen zijn steviolglycosydes. Ze zijn opgebouwd rond steviol, een diterpeen, waaraan glucosemoleculen worden gehangen. Bij stevioside zijn het er drie, bij rebaudioside A vier en bij rebaudioside M zes. Van dat aantal, en de manier waarop ze zijn gekoppeld, is de smaak afhankelijk.

Octrooi WO2016073740 beschrijft nu een set gemodificeerde enzymen die je kunt inbouwen in E.coli, en die steviolglycosides naar wens opleveren. De fermentatie is al gedemonstreerd op tamelijk grote schaal, en leverde toen 95 % zuivere rebaudioside M op.

De gebruikte ‘metabolic engineering’-technieken zijn overigens ontstaan in het lab van MIT-hoogleraar Gregory Stephanopoulos. Manus-oprichter Ajikumar Parayil was daar een tijdlang werkzaam als postdoc; indertijd probeerde hij via metabolic engineering het kankermedicijn taxol na te maken, maar allicht is met rebaudioside M nog veel meer te verdienen.

bron: C&EN