De Europese chemische industrie is niet blij met het Britse besluit om de EU te verlaten. Maar ze kan weinig méér doen dan hopen dat de politiek een beetje helpt om te redden wat er te redeen valt, blijkt uit de eerste reacties.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) vraagt bijvoorbeeld ‘de belangen van chemische bedrijven met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk niet uit het oog te verliezen.’ Vorig jaar exporteerden haar leden voor meer dan € 7 miljard naar de Britten. ‘Hoewel we de gevolgen nog niet goed kunnen overzien, roepen we de Europese Commissie, de lidstaten van de EU en de Britse regering op om een zo goed mogelijk raamwerk te ontwerpen om ervoor te zorgen dat onze economieën kunnen blijven groeien, en de handel tussen de landen niet in gevaar komt’, aldus VNCI-directeur Colette Alma.

Haar tekst is een vrijwel letterlijke vertaling van een persbericht van de Europese chemiekoepel Cefic, die ook veel liever had gehad dat de Britten binnenboord bleven. In het Engels klinkt het zo: ‘We need to work closely to ensure that existing trade and investment is not weakened and future opportunities are seized.’ Europabreed gaat jaarlijks voor € 46,3 miljard aan chemische producten de Noordzee over.

Direct geraakt wordt Shell, dat al sinds mensenheugenis half Nederlands en half Brits is. Begin dit jaar waarschuwde bestuursvoorzitter Ben van Beurden in de Sunday Times dat een Brexit zou leiden tot ‘a real break’ tussen die twee delen, met gevolgen voor de handel en voor de ‘bewegingsvrijheid’ van zijn mensen. Een woordvoerder laat nu weten dat Shell ‘het besluit van de meerderheid van de Britten die hun stem hebben uitgebracht’ respecteert. ‘We zullen met de Britse regering en Europese instituties werken aan eventuele implicaties voor ons. Onze prioriteit ligt bij het voortzetten van de levering van betrouwbare, betaalbare energie aan onze klanten in Europa en Groot-Brittannië.’

Unilever, dat organisatorisch in hetzelfde schuitje zit, reageerde nog niet direct. Maar enkele dagen geleden stuurde bestuursvoorzitter Paul Polman samen met zijn voorgangers Patrick Cescau, Niall FitzGerald en sir Michael Perry een brief aan het hele personeel, om te wijzen op de negatieve gevolgen van een stem vóór een Brexit. Ze benadrukten dat ze de laatste 25 jaar Unilever groot hebben zien worden dankzij de eenwording van de Europese markt en de ‘buitengewone voordelen’ van Europese integratie. Met de opmerking dat het niet aan hen was om een stemadvies te geven, maar dat ze het als hun verantwoordelijkheid beschouwden om te waarschuwen.

Het heeft niet geholpen.