Onderzoekers van de University of Adelaide hebben het mechanisme achter de pijnverzachtende werking van pepermunt opgehelderd. Het verschijnsel dat pepermunt de pijn van patiënten met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) vermindert, was al langer bekend maar het was niet duidelijk hoe dit precies werkt.

In een artikel dat deze week wordt gepubliceerd in Pain is te lezen hoe de onderzoekers het eiwit bestudeerden dat menthol en iciline bindt, de stoffen in pepermunt die een verkoelend gevoel geven. Dit eiwit, TRPM8, is een kationkanaal dat door koele temperaturen en verkoelende stoffen geactiveerd wordt.

 

De onderzoekers vonden dat TRPM8 aanwezig was in een deel van de afferente neuronen van de dikke darm. Het eiwit werd door iciline direct geactiveerd. Een deel van deze neuronen reageerde ook op capsaïcine, de ‘hete’ stof uit chilipepers, dat aan een TRPV1 (een ander ionkanaal) bindt.

 

“Uit ons onderzoek blijkt dat pepermunt via een antipijnkanaal, TRPM8, de pijn vermindert die door zenuwvezels gevoeld wordt, vooral bij de vezels die door mosterd en chili worden geactiveerd”, vertelt medeauteur Stuart Brierley.

 

“Er lijkt definitief een verband te zijn tussen PDS en een voorafgaand geval van buikgriep, waardoor pijnzenuwen in een geactiveerde staat blijven, mechanismen in de darmwand veranderen en resulteren in een continue pijn.”

 

Nu het mechanisme van de pijnverzachtende werking van pepermunt bekend is, hopen de onderzoekers dat een nieuwe behandeling voor PDS ontwikkeld kan worden.

 

Bron: University of Adelaide

Onderwerpen