In Japan is een nieuwe testmethode bedacht om de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) sneller te kunnen diagnosticeren. De ziekte kan momenteel alleen post-mortem gediagnosticeerd worden door een biopt uit de hersenen te nemen. Andere technieken, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van een biopt, laten te vaak foutpositieve resultaten zien bij de aandoening.

Het basisprincipe van de nieuwe testmethode is het laten trillen van een monster, genaamd real-time quaking induced conversion assay. De trillingen werken als katalysator voor de reacties die noodzakelijk om uiteindelijk tot de resultaten te kunnen komen.

Een pilotstudie en vervolgstudie met hersenvocht van mensen met CJD lieten geen foutpositieve resultaten zien en een hoge specificiteit, zo stellen de onderzoekers van de Nagasaki Universiteit in Nature Medicine. Het Japanse onderzoeksteam toonde eerder al aan dat met de testmethode de zogenaamde schuurziekte (scrapie) bij dieren opgespoord kan worden. Scrapie is net zoals CJD een ziekte die veroorzaakt wordt door prionen, verkeerd gevouwen eiwitten die vooral in de hersenen voorkomen en die niet meer afgebroken kunnen worden. Eerdere resultaten, die lieten zien dat de testmethode ook gebruikt kan worden op andere monsters dan hersenvloeistof, lijken veelbelovend. Wanneer de methode gebruikt kan worden met bloedmonsters of bijvoorbeeld een uitstrijkje uit het wangslijmvlies zou een vroege diagnose mogelijk kunnen zijn.

bron: naturenews

Onderwerpen