Crisis inspireert mensen om toch maar te gaan studeren

Het aantal vooraanmeldingen aan Britse universiteiten komt dit jaar uit op 465.000, dat is 7,8 procent meer dan vorig jaar. Het aantal mensen van boven de 24 dat (weer?) wil gaan studeren is zelfs met 12,9 procent gestegen. Dat meldt Ucas, het bureau dat de inschrijvingen bijhoudt.

Universiteitsbestuurders waarschuwen dat het vechten wordt om een plekje. Wie onvoldoende hoge eindexamencijfers haalt of heeft gehaald, kan het schudden. Het aantal beschikbare plaatsen aan de universiteiten is beperkt en de overheid heeft geen geld om het uit te breiden. Er is zelfs officieel gewaarschuwd dat universiteiten niet op eigen houtje mogen uitbreiden.

De groei zou met name worden veroorzaakt door de economische recessie. Als je geen baan kunt vinden, kun je altijd nog gaan studeren. Bovendien ben je dan beter gekwalificeerd tegen de tijd dat de arbeidsmarkt weer aantrekt.

Die recessie heeft ook invloed op de studiekeuze: de belangstelling voor economiestudies is met 15,7 procent gestegen, die voor wiskunde met 10,4 procent en die voor politicologie met 16,7 procent. Bouwkunde daarentegen zit7,6 procent in de min.

Ook de toestroom van buitenlandse studenten zou behoorlijk zijn gestegen als gevolg van de sterk gedaalde wisselkoers van het Britse pond.

bron: The Guardian

Onderwerpen