Zeeuwen en Limburgers slaan elkaar met zonnepanelen om de oren

Gosse Boxhoorn en Hubert Thijs zijn ontslagen als directeuren van zonnecelproducent Solland Solar in Heerlen. De grootste aandeelhouder, het Zeeuwse energiebedrijf Delta, spreekt van ‘fundamentele verschillen van inzicht over het te voeren beleid’.

Boxhoorn leidde ooit de zonneceldivisie van Shell. Toen die werd opgedoekt, richtte hij samen met Thijs zijn eigen zonnecelbedrijf op. Dat was in 2003. Solland groeide als kool en heeft inmiddels 350 werknemers.

Daarmee hielden de ambities niet op. Het plan was om in 2010 op 1.000 werknemers uit te komen. Maar daarvoor was een kapitaalkrachtige partner nodig. Vandaar dat begin vorig jaar werd besloten om 90 procent van de aandelen te verkopen aan Delta, dat zelf ook grootse plannen met zonne-energie heeft.

Inmiddels zijn er echter een paar concurrerende zonnecelfabrieken bijgekomen. Solland draait momenteel met verlies. Delta zou alleen nog willen investeren in uitbreiding als de directie instemt met een koersverandering die de productie weer winstgevend maakt.

Boxhoorn en Thijs verwijten Delta nu dat het de uitbreidingsplannen tegenwerkt. Ook zint het ze niet dat Delta een andere dochter heeft, Sunergy, die werkt aan een nieuw type zonnecellen. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant vindt Solland “dat oude schoenen niet mogen worden weggegooid als er nog geen nieuwe zijn.”

De ondernemingsraad van Solland, die kennelijk ook kranten leest, heeft bovendien het vermoeden dat de Zeeuwen het geld liever in kernenergie steken. Iets wat door Delta overigens wordt ontkend.

Volgens Delta zit het conflict dan ook anders in elkaar. Boxhoorn en Thijs vertikten het om samen te werken met Sunergy. “We willen de zonne-activiteiten op elkaar afstemmen. Daar lag een conflict”, aldus een woordvoerder.

Delta heeft aangekondigd binnenkort een nieuwe directie aan te stellen. Het personeel van Solland zou zich geen zorgen hoeven maken.

bron: PZC, De Limburger, FEM Business

Onderwerpen