Neurotoxine blijft niet onder de huid zitten

Als botox bij muizen of ratten onder de huid geïnjecteerd wordt, komt een deel van de dosis in de hersenen terecht, blijkt uit een Italiaanse studie. Het middel wordt gebruikt tegen spierspasmen, maar het is bekender als voorhoofdverlammer tegen rimpels.

De resultaten komen op een pikant tijdstip, omdat de Amerikaanse FDA nu juist de veiligheid van botox aan het onderzoeken is. Er waren namelijk al andere bijwerkingen gemeld. Eerder dacht men dat het toxine na injectie alleen onder de huid blijft zitten en daar ook wordt afgebroken.

De onderzoekers van de universiteit van Pisa injecteerden botox bij ratten in de buurt van de snorharen, en binnen drie dagen was het toxine verplaatst naar de hersenstam.

Ook injecteerden ze botox in de hippocampus in de ene hersenhelft en maten het transport van botox naar de hippocampus in de andere hersenhelft. Zes maanden na injectie bleken er nog restjes van het toxine in de hippocampus te zitten. Dit geeft hoop voor de therapie waar de onderzoekers mee bezig zijn: namelijk het inzetten van botox tegen epilepsie.

Overigens relativeerden de Italiaanse onderzoekers hun resultaten wel. “We konden geen gedragsafwijkingen ontdekken bij de muizen en ratten. Bovendien nemen de zenuwcellen slechts een fractie van de botoxdosis op”, vertelt Matteo Callo, een van de onderzoekers. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Neuroscience

Bron: Society for Neuroscience

Onderwerpen