Amerikaanse politiek wil regels voor behoud bacteriologische collecties

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil richtlijnen opstellen voor het omgaan met ‘biobanken’. Dit na een schandaal waarbij een onvervangbare collectie van meer dan 10.000 Legionella-monsters ten prooi is gevallen aan de opruimwoede van een narrige universiteitsbestuurder, zonder dat de eigenaars er wat van wisten.

De collectie werd onderhouden binnen het Veterans Affairs Medical Center in Pittsburgh, Pennsylvania. Daar zat een Special Pathogens Laboratory, dat zich specialiseerde in de veteranenziekte. In 2006 besloot de ziekenhuisdirectie dat lab echter te sluiten. De betrokken onderzoekers verhuisden naar de plaatselijke universiteit. Maar vóórdat ze in de gelegenheid waren om hun gedurende 25 jaar opgebouwde collectie op te halen, bleek die al in de destructor te zijn beland.

Volgens de ziekenhuisstaf was dat gebeurd omdat de monsters slecht waren gelabeld, en omdat sommige buisjes gebroken waren of niet goed afgesloten. Daardoor zou de collectie gevaarlijk zijn.

De onderzoekers schopten echter een rel binnen de microbologische gemeenschap. NatureNews bemoeide zich er mee, en het Huis van Afgevaardigden besloot een onderzoek in te stellen. De collectie was immers met federaal belastinggeld aangelegd.

Dat onderzoek heeft geen enkele geldige reden opgeleverd om de collectie te vernietigen. De onderzoekers wisten precies wat ze in huis hadden en ze hadden dat ook op schrift staan, maar hen werd niets gevraagd. De hele schoonmaakactie lijkt te zijn ingegeven doordat er iets te heftig werd geprotesteerd tegen de sluiting van het lab, waar de ziekenhuisleiding toch al de pest aan had.

Intussen is pijnlijk duidelijk geworden dat er helemaal geen regels zijn voor het omgaan met dergelijke collecties, en dat het hoog tijd is dat die regels er wél komen.

bron: NatureNews

Onderwerpen