Wetenschappers starten project voor ontwikkeling sensoren die bange criminelen opsporen.

In Groot-Brittannië zijn onderzoekers begonnen aan de ontwikkeling van twee sensoren die angst bij mensen detecteren. Het 18 maanden durende project zal onder leiding van professor Tong Sun aan de City University London worden uitgevoerd. Het Britse ministerie van binnenlandse zaken voorziet het project van financiering.

Gehoopt wordt op de ontwikkeling van onder meer een instrument dat stoffen detecteert via laser absorptie.

Het project ging van start nadat een onderzoek het bestaan van de zogenoemde geur van angst bevestigde. Wetenschappers verzamelden het zweet van 20 personen tijdens hun allereerste parachutesprong. Vervolgens legden ze deze samples onder de neus van een aantal vrijwilligers en bekeken hun hersenen via een scan. Wat bleek, wanneer een vrijwilliger aan het angstzweet rook activeerde dat de hersengebieden die een associatie hebben met angst.

Voordat het zin heeft een sensor te bouwen moet er wel eerst worden onderzocht welke chemische mix de associatie met angst veroorzaakt. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met verschillende soorten angst, en variatie tussen verschillende mensen. Bovendien is het belangrijk dat de sensoren werken wanneer andere geuren als deodorants interfereren met het zweet.

Als alles volgens plan verloopt kunnen de sensoren helpen bij het identificeren van terroristen, drugsmokkelaars en andere ongewenste gasten.

Bron: The Engineer

Onderwerpen