Slagaderen hebben lokaal beleid voor ziekteverwekkers

Slagaderen hebben andere afweerfuncties, afhankelijk van hun plaats in het lichaam. Artsen van de Emory University School of Medicine melden dit deze week in Circulation.

De resultaten zouden verklaren waarom aderverkalking vooral optreedt op bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals in de buurt van het hart en de hersenen.

Het verschil zit ‘m in de Toll-like receptoren, die op de dendritische cellen in de vaatwand zitten. Deze receptoren werken als alarmsysteem voor indringers van buiten en zijn onderdeel van ons aangeboren immuunsysteem.

De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat er niet in alle bloedvaten dezelfde genenset voor toll-like receptoren aanstaat. Zo reageren de slagaderen in de buikholte sterk op de beweegsprieten van bacteriën (flaggella), maar de zijtakken van de aorta helemaal niet. Elk bloedvat lijkt dus zijn eigen specialisme te hebben.

De artsen gaan nu onderzoeken hoe bacteriën en virussen de dendritische cellen precies activeren. Met deze kennis willen de onderzoekers aderverkalking te lijf gaan.

Bron: Emory University

Onderwerpen